פרשת ויצא: מה מסמל סולם יעקב?

פרשת ויצא: מה מסמל סולם יעקב? | אליאנה תפוחי, כסלו תשפ"ה

בפרשת "ויצא" מסופר על יעקב אבינו שיוצא מבית הוריו בברחו מפני עשיו אחיו, ובתחנתו הראשונה הוא חולם את חלום הסולם המפורסם, שמלאכים עולים ויורדים בו. בחלום, הקב"ה נגלה ליעקב, ומבטיח לו לא לעוזבו לאורך כל הדרך עד שובו חזרה לארץ ממנה יצא, וכמוכן מבטיח לו שהארץ הזו תינתן לו ולצאצאיו שיהיו רבים כעפר הארץ.
יעקב, בהתעוררו מהחלום, קורא למקום בו הוא לן "בית אל", ומלמד אותנו שכל מקום בחיינו, גם אם הוא זר, מפחיד ומאתגר, יכול להפוך למקום של קדושה ובנייה רוחנית.
הסולם בחלום יעקב מסמל תנועה מתמדת של עלייה וירידה—מלאכים עולים ויורדים. לפי אחד הפירושים, המלאכים מייצגים את השאיפה האנושית לחיבור עם הקודש, לצד המודעות לכך שאנו חיים בעולם ארצי ומלא אתגרים.
הרב זקס ראה בסולם יעקב עצמו סמל לקשר שבין הארצי לשמיימי. הוא הדגיש את חשיבות החיבור בין העשייה האנושית (הקרקע) לבין הערכים האלוהיים (השמיים). עבור הרב זקס, הסולם מייצג את האתגר של חיי האמונה: לחבר בין עולם החומר ועולם הרוח, ולשאוף לעלייה מתמדת מבלי להתנתק מהמציאות הארצית.
הרב זקס דן במסעו של יעקב כמודל לחיים יהודיים בגלות. יעקב עוזב את ביתו ונאלץ להתמודד עם עולם שבו הוא זר, אך מצליח לשמור על זהותו ונאמן לברית עם אלוהיו. הרב זקס ראה בכך מסר על היכולת של עם ישראל לשמור על ייחודו גם בתנאי גלות ומורכבות.
כמו כן, הרב זקס עמד על המורכבות המשפחתית בפרשה: המתח בין יעקב, לאה ורחל; התחרות בין האחיות והדינמיקה של לידת השבטים. הוא ראה במשפחה היהודית מיקרוקוסמוס של האתגרים האנושיים. המשפחה היא המקום שבו נוצרת זהות האדם, עם כל הקשיים והפשרות הכרוכים בכך.
ניתן לראות במסע של יעקב את המסע של כל אחד מאיתנו. באמצעות חיי הקהילה אנו מוצאים את הסולם שמחבר אותנו לערכים היהודיים, ודרך המעשים היומיומיים אנו הופכים את חיינו לבעלי משמעות וקדושה.
שנזכה תמיד למצוא את הסולם בחיינו ולחבר בין השמיים והארץ בצורה המקדמת אותנו ואת העולם סביבנו.
שבת שלום!

——————