פרשת האזינו–שבת תשובה: טל, מטר ומקומות מסתור | רבה יהודית אדלמן-גרין, תשרי תשפ"ד
הַאֲזִ֥ינוּ הַשָּׁמַ֖יִם וַאֲדַבֵּ֑רָה וְתִשְׁמַ֥ע הָאָ֖רֶץ אִמְרֵי־פִֽי׃
יַעֲרֹ֤ף כַּמָּטָר֙ לִקְחִ֔י תִּזַּ֥ל כַּטַּ֖ל אִמְרָתִי (דברים לב: א-ב).
בתהליך הפנימי שאנו עוברים מראש חודש אלול ועד לשמחת תורה, אנו קשובים יותר לשמים שבתוכנו, ולבורא השמים, ואל הקריאה השקטה של האל. הפרשה פותחת בתקבולת בין האזנה של כוחות הטבע לרעד של הדיבור שלנו. יש דמיון בין דברי האל למטר ולטל.
השנה שלנו חצויה בין תפילות לטל מפסח ועד לסוכות, לבין תפילות לגשם מסוכות ועד לפסח. הן הטל והן המטר הם מתנה, והוכחה ודוגמה להקשבה של האל החומל. טל מגלם חיים ביובש של העונות היבשות, ואפשר ללמוד עליו לעומק במסכת תענית בתלמוד.
אָמַר לָהּ הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא: בִּתִּי, אַתְּ שׁוֹאֶלֶת דָּבָר שֶׁפְּעָמִים מִתְבַּקֵּשׁ וּפְעָמִים אֵינוֹ מִתְבַּקֵּשׁ, אֲבָל אֲנִי אֶהְיֶה לָךְ דָּבָר הַמִּתְבַּקֵּשׁ לְעוֹלָם, שֶׁנֶּאֱמַר: ״אֶהְיֶה כַטַּל לְיִשְׂרָאֵל״ (תלמוד בבלי, תענית, דף ד עמוד א, יב).
הווה אומר, האל תמיד איתנו, עונה לבקשות שלנו, כאשר הגשם אינו מגיע, ישנה עוד תזונה מימית מן השמים, המתנה של טל.
השירה ממשיכה ושואלת, מדוע יש אנשים הסוטים מן הדרך הישרה? מדוע יש דורות של בנים לא מאמינים? הפרשה מאד מתאימה לשבת תשובה, כי הנושאים הגדולים של כוח היצירה של האל, של אל מעניש ואל סולח עוונות "וכפר אדמתו עמו" נמצאים בצורת שירה.
כאשר אנו בתהיליך של תשובה,מזמור תהילים כז מלווה אותנו יום יום. הוא מסייע להאזנה פנימית ולהתעמק בתהליך התשובה.
יש בתהילים כז, מקומות מסתור, מרחבים מוגנים. "מעוז חיי", "בית ה'", "לבקר בהיכלו" "יצפנני בסוכה", "בסתר אוהלו" "ארץ החיים." המזמור מנחם אותנו גם בזקנה "שבתי בבית ה' כל ימי חיי," וגם עם מוות, "וה' יאספני, הורני ה' דרכך". תקווה ואומץ לב ישנם במזמור. וכל זה מסייע לנו בעת של תשובה להתחבר עם בוראנו לחדש את עצמנו כטל מן השמים.