הכנות לפסח אך לא במטבח: 3/2018

הייתה זו שעת לילה מאוחרת וחושך כבד של תחילת חודש ניסן שרר על העיר צפת. הגענו לבית הקברות העתיק בצפת, והתחלנו לגשש דרכנו בחשיכה. ליד כל קבר דלקה מנורה ונזכרתי שבחודש ניסן ישנו מנהג עתיק לבקר קברי משפחה ולהראות שהיינו שם.

בסוף השביל הארוך ראינו עוד כמה מתפללים והגענו. הדלקנו פנסים והתרגשנו למראה עינינו. קבר האר"י הקדוש, צמוד לקברו של הרמ"ק (רבי משה מקורדיברו). קברו של רבי מרדכי אלקבץ, מחבר הפיוט 'לכה דודי', סמוך לקברו של רבי אלעזר אזכרי, מחבר הפיוט 'ידיד נפש', ועוד רבנים ומקובלים מהתקופה ההיא של המאות ה-15-16-17 של צפת העתיקה. שרנו את 'ידיד נפש' בדבקות, למרות שהיה יום ראשון, וחלקנו אף הלך לטבול במקווה הסמוך, כשהשעה כמעט חצות ומי המעיין מקפיאים אותנו, אך מחממים את הנפש.   

היינו ארבעה רבנים קונסרבטיביים יחד עם מורת החסידות שלנו , הרבה ד"ר מימי פייגלסון, לאחר יום גדוש ומעניין בתוכנית 'רבותא', תוכנית השתלמות ייחודית של התנועה המסורתית לרבני הקהילות שלה, שממומנת על ידי משפחת ליפסי, חברים ותיקים של קהילת הוד והדר, מזה ארבע שנים.

מצד השכל, ההרגשה הייתה מוזרה וזרה, ומצד הנפש הרגשנו שמשהו בלב נפתח.

הרבה מימי דיברה על קפיצת האמונה הנדרשת, וזה מה שחשתי כשטבלתי במי המקווה, דבר שלא עשיתי כמעט מאז החתונה. אכן לפעמים דרושה קפיצת אמונה גם לאדם הראציונלי ביותר כדי לשכוח מצרותיו, לטבול את הכל במים, ולצאת באופן מחודש.

את הטבילה הזאת אנו עושים גם עם הכרפס ומי המלח של הסדר, כשאנו טובלים את האצבע ביין לעשר המכות, או כשאנו מכשירים את הכלים בהגעלתם או בטבילתם במקווה לקראת פסח.

אנו עושים פעולות מיסטיות שונות ומשונות במהלך חיינו ובמהלך השנה. לא תמיד חושבים על זה, אך כמו נחשון בן עמינדב שקופץ למים, יודעים שחייבים לעבור את קפיצת האמונה הזאת, כדי להמשיך לשלב חדש בחיים, שלב חדש שמביא לנו חוויות חדשות. 

אז עברו כמעט שלושה חודשים ומאז המכתב האחרון זכיתי לחגוג אתכם את חג הפורים, שהיה שמח במיוחד, וכל הכבוד לכל האמיצים המתחפשים שבינינו. זכיתי גם לחגוג יחד אתכם את יום ההולדת ה-60 של ידידתי משכבר הימים, הרבה יהודית אדלמן – גרין, ולראיין אותה מול כל אוהביה, היה מיוחד במינו.

לפני פסח העברתי יחד עם נטלי ברקן שיעור ממש נחמד על הגדה חדשה לליל הסדר שמזכירה לנו כל הזמן למצוא משמעות בחיינו ולא רק לדקלם את מילות ההגדה העתיקות.

במהלך החודש האחרון נפגשתי עם כמה משפחות שערכו בר מצוה בקהילה וגם עם כמה ממורי הבר מצוה, כדי להבין יותר לעומק את התהליך אותו עוברים הנערים ומשפחותיהם. מפגש מיוחד במינו היה לי עם שנת השירות של נוע"ם בפנימיית שטיינברג בכפר סבא. אלו שישה חבר'ה צעירים שעזבו את הנוחות של הבית ומקדישים שנה שלימה לנוער שצריך את עזרתם יומם ולילה. למרות שניתן להדק את הקשר ביניהם ובין הקהילה יותר, שמחתי לשמוע שהם מקבלים יחס חם כל הזמן מסטפני רייקר, שדואגת להם בחום יחד עם חברי קהילה אחרים.

גם החודש הלכו לעולמם חברים, או בני משפחה של חברי קהילה ואת חלקם זכיתי ללוות באופן אישי. כך למשל העברתי שיעור לזכרו של שלום, אביה של לסלי רטנר.

לאחרונה נפגשתי עם קבוצת משפחות צעירות בנסיון לקרב אותם לקהילה, והמשפחות ביקשו שנתחיל קבלות שבת מיוחדות להן יחד עם ארוחת ערב. כמו כן הועלה רעיון להתחיל מפעם לפעם סעודה שלישית עם שירים, סיפורים חסידיים, לימוד וזמן שיחה עם חברי קהילה שאומרים קדיש או מציינים יארצייט באותו חודש, כדי שיספרו לנו על יקיריהם ונלמד להכירם באופן יותר אינטימי. ועד הקהילה דן ברעיונות אלו ואחרים, ובקרוב יפורסמו עוד פרטים.

אני גאה לומר שבחודש האחרון הצטרפו שלוש משפחות חדשות לקהילה, אז המאמצים למשוך חברים חדשים מתחילים לשאת פרי.

עם כל העשייה הזאת, ותוך כדי נקיונות פסח קדחתניים, רציתי לעצור לרגע, לומר תודה לכם חברי קהילה יקרים, ולאחל לכם חג פסח כשר ושמח!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *