חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

יהדות מסרותית

מהי יהדות מסורתית (קונסרבטיבית)

באו להכיר את היהדות המסורתית-קונסרבטיבית ומה מבדיל אותנו מ-״רפורמים״ מחד ו״אורתודוקסיה״ מאידך. כמובן, כמו שיש גיוונים שונים בכל תנועה, גם בתנועה המסורתית-קונסרבטיבית ישנם הבדלים מסויימים. אך כהכללה ניתן להצביע על הבדלים עקרוניים אלה:

  1. שוויון בתפילה: אחד מהחידושים המרכזיים של התנועה המסורתית המבדיל אותה מהאורתודוקסיה הינו היחס לשוויון בין המינים. בבית הכנסת נשים וגברים יושבים ביחד ונשים משרתות כשליחות ציבור, הן עולות לתורה ואף קוראות מספר התורה (דבר שיש בו סימוכין אפילו בתלמוד). מצד שני, סדר התפילה ונוסח התפילות כמעט זהים לתפילה של האורתודוקסיה, כשהתפילה הרפורמית שונה בצורה משמעותית משתיהן. המשמעות של כל זה: מי שמורגל לתפילות אורתודוקסיות לא ירגיש בכלל זר בתפילה קונסרבטיבית, למעט השתתפות נשים בצורה פעילה.
  2. ההלכה: האורתודוקסים מנהלים את חייהם לפי ההלכה — מסורת עתיקי יומין של מצוות, תקנות וכו׳ — בלי פתיחות לתמורות בעולם המודרני הדורשות שינוי מסוים בפרשנות ההלכה. הקונסרבטיבים גם פועלים על פי ההלכה, אולם ברוח ״בית הלל״. במלים אחרות, כפי שהרבנים שחיו לפני 2000 שנה הגו פרשנויות חדשות משמעותיות לאור המצב החדש דאז (חורבן בית שני; הפסקת הקורבנות) ובעקבותיהן הכניסו חידושים כמו תפילות סדירות, הסידור וכו׳ — כך היום הקונסרבטיביים גם מפתחים חידושים זהירים אך מהותיים מתוך רוח ההלכה, לאור השינויים המפליגים בחברה המודרנית. הרפורמים מצדם, גם מחדשים, אולם לא על פי עקרונות הלכתיים אלא על פי ״רוח הזמן״ ושינויים סוציולוגיים, ולכן השינויים והחידושים שלהם לפעמים שונים בתכלית (כגון התעלמות מכללי הכשרות) בהשוואה למה שהיה מקובל במהלך ההיסטוריה היהודית.

אנו מזמינים את הציבור הרחב ״להתנסות״ בתפילות שלנו — המון רוח ושירה במסגרת ששומרת על המורשת היהודית לדורותיה.